SalvationInGod

vrijdag 23 december 2011

I will preserve myself from the evil woman and will not desire her beauty in my heart

Uiterlijk vertoon is en blijft een grote valkuil, waar menig persoon in tuimelt. Het kan ook functioneren als een boobytrap die iemands leven dermate kan verscheuren, dat er diepe wonden kunnen blijven zitten. Een onderwerp waarbij het lontje wel héél kort is om in no-time een explosie van jewelste te veroorzaken, is seksualiteit; een dilemma waar alle generaties zo hun eigen problemen mee gehad hebben, maar die van de onze tijd lijken er te zijn van de complexere soorten. Zes eeuwen terug had men bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om een proefabonnement te nemen op Playboy, er bestonden geen DVD’s met het label adult en er kon ook geen intieme informatie door de ether gejaagd worden, waardoor de hele natie op de hoogte kon worden gebracht van iemands genotzucht en dergelijke.

De seksuele revolutie die in de tweede helft van de twintigste eeuw ingezet werd, begint trekken van een verslavende drug te vertonen. Men vroeg om seksuele vrijheid, maar zaaide losbandigheid. Men wil de lust, maar niet de lasten. En het is nu juist het uiterlijk vertoon dat de lust opwekt. Goed uitziende vrouwen en mannen, gekleed in gewaagde en weinig verhullende bloesjes en truitjes, die veel prijsgeven, maar net genoeg om niet alles te tonen. Natuurlijk loopt niet iedereen zo rond, maar het wordt steeds lastiger om er niet mee geconfronteerd te worden. Sta je een keer alleen op de bus te wachten, hangt er een vervelende, weinig verhullende poster met de afmetingen van 80x195 centimeter in het bushokje.

In een samenleving waarin zo ontzettend veel wordt gevisualiseerd en beelden een grote invloed hebben op emoties, is het een grote uitdaging staande te blijven. Ook de Bijbel onderschrijft dat er veel aantrekkingskracht zit in de verschijning van een prachtige vrouw – tegelijkertijd geeft het Woord van God deze uiterlijke aantrekkingskracht niet als hoofdreden die als doorslag moet fungeren bij eventuele handelingen en keuzes. Wat dan wel? Haar persoonlijkheid. Wie is deze vrouw? Schuilt er kwaad in haar of is zij uit God geboren? Hoe knap ze ook is, de toetssteen is haar karakter. En dan komen de zaken toch wat anders te liggen.

Mannen, wij moeten ons niet op laten draaien door alle lustige propaganda die op ons afgevuurd wordt. De enige manier om staande te blijven is om verbonden te blijven met Christus, Zijn heerlijkheid op juiste waarde te schatten en de vunzigheid van de zonde te doorzien. Is dat alles? Zeker niet! Voed de verbondenheid met de echtgenote, verwonder tezamen over de dingen van God, Christus, eeuwig leven en spoor elkaar aan tot heiligheid. Openheid en kwetsbaarheid maken de verbondenheid en intimiteit sterker. Breng elkaar én het huwelijk voor de troon van God, in het gebed. Acht de verzoeking niet gering. Maar wees een echte vent naar Gods hart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Plaats hier uw vraag en/of opmerking.

Blogarchief